Comunicat de presă

Fundația Română de Democrație prin Drept își exprimă aprecierea pentru decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a începe urmărirea penală „in rem” în cauza privind adopția minorei Sorina. În opinia noastră, această masură trebuia luată a doua zi după descinderea la locuința minorei a unui procuror care nu avea niciun fel de competențe legale în materie de adopție. Procurorul fusese trimis la locuința minorei pentru o percheziție, într-un dosar penal întocmit, cu cea mai mare probabilitate, special pentru a facilita predarea minorei. Dar perchezițiile domiciliare, așa cum spune legea, vizează obiecte sau înscrisuri, nu persoane. Cum justifică instanța și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova o astfel de percheziție? Sperăm ca finalizarea urmăririi penale în această cauză să ofere opiniei publice răspunsuri satisfăcătoare, procurorul de caz nefiind singurul vinovat.

Cu toții ne dorim o justiție independentă, dar responsabilă. În primul rând în fața propriei conștiințe și ulterior, dacă este cazul, în fața autorităților special abilitate. Din acest motiv salutăm decizia Procurorului General, care este tardivă dar totuși binevenită, nu înainte de a remarca lipsa de consecvență a acestuia care, până în prezent, nu a luat o măsură similară împotriva procurorului Gheorghe Stan care a retras fără drept apelurile declanșate de DNA împotriva deciziilor pronunțate la fond față de Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță.

Dosarele fuseseră preluate de la DNA iar apelurile nu puteau fi retrase decât de DNA, în ședință, cu procedura prevazută de Regulamentul de organizare și funcționare a acestei instituții. Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a observat aceste detalii și nu a sesizat Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție pentru abuz în serviciu.

Această sesizare va fi introdusă de Fundația Română de Democrație prin Drept în zilele următoare. Trist este că nici Curtea Constituțională, sesizată pentru a respinge numirea lui Gheorghe Stan la cea mai înaltă funcție la care poate aspira un jurist, nu a reacționat în niciun fel, încuviințând astfel victoria mediocrității la Curtea Constitutională. Dacă până nu demult Curtea Constituțională era domeniul rezervat aproape exclusiv cadrelor universitare de excepție din cadrul facultăților de drept, în prezent o treime din membrii Curții nu au nici măcar un titlu științific.

Fundația Română de Democrație prin Drept a luat decizia de a monitoriza permanent activitatea instanțelor și parchetelor din România și de a aduce la cunostința publicului orice încălcarea a legii și bunelor practici, în vederea creșterii calității actului de justiție. Încă un aspect notabil: Procurorul General a formulat o cerere de revizuire a deciziei de adopție, fapt ce readuce în discuție oportunitatea unei căi extraordinare de atac aflate la dispoziția Procurorului General sau Avocatului Poporului pentru cazurile de încălcare esențială a legii. Ministrul Justiției ar trebui să reia discuțiile pe această importantă temă și să informeze opinia publică despre posibilitățile de a îndrepta o eroare gravă a justiției descoperită dupa epuizarea căilor de atac.

Președinte F.R.D.D.,

Dan HAZAPARU