Curtea Constitutionala, in dificultate?

Pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind revocarea procurorului sef al DNA a scindat lumea politica din Romania in doua tabere ireconciliabile.

Cea mai agresiva dintre ele este cea care considera ca presedintele pierde atributii esentiale pentru functionarea statului.

Fara sa invete ceva din atitudinea rezervata pe care au manifestat-o de aceasta data Comisia Europeana, ambasadele si presa straina, tabara pro-prezidentiala se organizeaza metodic mobilizand plutoane de asa-zise O.N.G-uri si lanseaza atacuri dure la adresa presedintelui si judecatorilor Curtii Constitutionale.

Nu mi-am propus sa justific decizia Curtii, care nu avea la dispozitie decat doua solutii: sa admita sau sa respinga sesizarea controversatului ministru al justitiei.

De la orice instanta din lume, una dintre parti pleaca nemultumita, fara ca a doua zi sa se incerce atacarea, discreditarea, desfiintarea instantei si a judecatorilor ei.

Ceea ce ma surprinde in mod neplacut, este ca am inceput cu totii sa ne obisnuim cu agresivitatea sustinatorilor dreptei, iar reactia noastra este slaba sau lipseste cu desavarsire.

Fata de atacurile la adresa Curtii Constitutionale, buna sau mai putin buna, asa cum este, dar care s-a dovedit  un angrenaj sine qua non al statului democratic, presa noastra, scrisa si vorbita, s-a dovedit ingaduitoare, blanda, toleranta asa cum procedeaza, cu ocazia confruntarilor sportive, cu unele declaratii excesive ale unor antrenori mai liberi in exprimare.

Nu, aici nu suntem pe stadion, ne aflam in viata reala si conventia sociala, care ne obliga pe toti sa avem o conduita normala, trebuie sa ne faca sa intelegem si sa acceptam deciziile Curtii Constitutionale ca atare, asa cum am procedat si in 2012, cand peste 7 milioane de romani au fost nemultumiti.

Circa 50 de state din Europa dar si din America de Sud, Asia si Africa participa la reuniunile trimestriale ale Comisiei de la Venetia si accepta deciziile curtilor lor constitutionale ca fiind ultimul cuvant al statului de drept. Intre ele, si Romania. Vrem sa iesim din nou din rand?

 

Dan Hazaparu