O scrisoare deschisă către premierul Ludovic Orban

Societatea civilă din România a luat cunoștință de ordonanța militară nr. 2 din 21 martie 2020 care completează măsurile inițiale de limitare a efectelor pandemiei în România.

Chiar dacă ecourile acestui act normativ au fost favorabile, atât în ceea ce privește reprezentanții partidelor politice din opoziție, cât și în ceea ce privește mass-media, Fundația Română pentru Democrație prin Drept dorește să vă adreseze câteva propuneri, care vizează atât combaterea pandemiei cât și respectarea cadrului legislativ, care să creeze condițiile refacerii rapide a vieții economice, sociale și politice din țara noastră.

În ceea ce privește combaterea pandemiei, măsurile stabilite prin ordonanța militară nr. 2/2020 vizează restrângerea la minim a contactelor sociale, ceea ce este o condiție necesară dar nu suficientă. Aceste masuri vin cu o întârziere de 30 de zile, nu este momentul să discutăm aici cine se face vinovat de întârzierea acestor masuri, dar ele nu pot stăvili în acest moment explozia proliferării Covid-19.

În perioada 22 februarie – 22 martie 2020, au intrat în țară, potrivit informațiilor din mass-media, circa 1 milion de cetățeni români, majoritatea din zona galbenă de răspândire a virusului, care nu au fost testați și ale căror condiții de autoizolare nu au fost verificate de autorități. Dacă doar 5% dintre aceștia au fost purtători ai virusului, sănătoși sau nu, asta înseamnă cca. 20.000 de persoane, care dacă au avut un minim de 2 contacte, în următoarele două săptămâni au dus la apariția a 40.000 purtători. Autoritățile sanitare românesti au efectuat doar 4.000 teste și au contractat recent încă 40.000, lărgind numărul de laboratoare de la 7 la 16. Chiar dacă dăm de-o parte acest calcul ipotetic, analizând datele furnizate de Ministerul Sănătății, la 15 martie depășisem cu puțin 100 de bolnavi iar la 21 martie aveam 367, adică o creștere de 4 ori într-o săptămână. Aceasta înseamnă că în 2 săptămâni, la 4 aprilie, vom avea de 16 ori mai mulți. Dar peste alte 2 săptămâni? Sunt oare măsurile de izolare suficiente? Evident că nu.

Domnule Prim-ministru, România trebuie să privească realitatea în față și să ia măsuri eficiente de combatere a pandemiei, după modelul Japoniei sau Chinei, țări care au repurtat o incontestabilă victorie asupra coronavirusului.

România are în prezent circa 35.000 de paturi de spital, repartizate pentru toate specialitățile medicale, din care 2.000 de locuri în unități ATI. Numărul locurilor de spitalizare este total insuficient, în condițiile în care în 5 sau 6 săptămâni putem atinge nivelul Franței sau Spaniei. Ce-i de facut? Solicitați consultanță de specialitate Japoniei sau Chinei, eventual și un credit rambursabil în 5 ani și construiți 5 spitale de campanie din panouri de aluminiu reciclabile cu minimum 2.000 locuri fiecare, două în București și câte unul la Iași, Cluj și Timișoara, destinate exclusiv Covid-19, cu unități ATI și aparatura aferentă, care ne-ar permite să rezolvăm cu succes toate cazurile până în lunile septembrie-octombrie 2020, când ar putea apărea primele vaccinuri. Un spital de campanie de acest tip poate fi construit în 10-15 zile.

România nu poate rezolva singură aceste probleme, în condițiile în care stocurile de medicamente și materiale sanitare, potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății, sunt zero, iar izolarea prelungită excesiv nu face decât să adâncească prabușirea economică, fără a întârzia vârful pandemiei.

Referitor la legalitatea stării de urgență, vă informăm Domnule Prim-ministru că ordonanța de urgență nr. 1/1999 este un act normativ desuet, incomplet și neconstituțional și aveți datoria de a lua măsuri de modificare și completare a acestuia în regim de urgență.

Astfel, potrivit art. 93(2) din Constituția României, Parlamentul României se convoacă la instituirea stării de urgență și funcționează pe toata durata acesteia. Care poate fi rolul Parlamentului după instituirea stării de urgență? Evident, acela de garant al sistemului politic democratic al țării, poziție din care are datoria să încuviințeze nu numai legalitatea și oportunitatea stării de urgentță ci și actele (ordonanțele militare) emise de ministrul de interne și confirmate de Prim-ministru. Deși este în logica constituțională, acest fapt nu rezultă din ordonanța de urgență nr.  1/1999 și este de datoria Executivului să completeze acest act normativ.

Nu se înțelege de ce ministrul de interne, șeful unui organ al administrației publice civil, pe timp de pace, emite ordonanțe militare și nu ordonanțe pur și simplu. Starea de urgență nu instituie un regim militarizat, așa cum este cazul cu starea de asediu, unde ordonanțele militare emise de ministrul apărării sunt justificate. Este o altă neconcordanță care trebuie rezolvată.

În sfârșit, Domnule Prim-ministru, în funcție de succesele în întârzierea efectelor grave ale pandemiei, limitați starea de urgență care are efecte devastatoare și poate nerecuperabile asupra economiei românești.

Cu deosebita stimă,

Pentru Consiliul Director al Fundației Române pentru Democrație prin Drept,

Dan Hazaparu

Constantin Sima

 

(scrisoare publicată în „Cotidianul” – 23 martie 2020)

Comunicat de presă

Fundația Română de Democrație prin Drept își exprimă aprecierea pentru decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a începe urmărirea penală „in rem” în cauza privind adopția minorei Sorina. În opinia noastră, această masură trebuia luată a doua zi după descinderea la locuința minorei a unui procuror care nu avea niciun fel de competențe legale în materie de adopție. Procurorul fusese trimis la locuința minorei pentru o percheziție, într-un dosar penal întocmit, cu cea mai mare probabilitate, special pentru a facilita predarea minorei. Dar perchezițiile domiciliare, așa cum spune legea, vizează obiecte sau înscrisuri, nu persoane. Cum justifică instanța și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova o astfel de percheziție? Sperăm ca finalizarea urmăririi penale în această cauză să ofere opiniei publice răspunsuri satisfăcătoare, procurorul de caz nefiind singurul vinovat.

Cu toții ne dorim o justiție independentă, dar responsabilă. În primul rând în fața propriei conștiințe și ulterior, dacă este cazul, în fața autorităților special abilitate. Din acest motiv salutăm decizia Procurorului General, care este tardivă dar totuși binevenită, nu înainte de a remarca lipsa de consecvență a acestuia care, până în prezent, nu a luat o măsură similară împotriva procurorului Gheorghe Stan care a retras fără drept apelurile declanșate de DNA împotriva deciziilor pronunțate la fond față de Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță.

Dosarele fuseseră preluate de la DNA iar apelurile nu puteau fi retrase decât de DNA, în ședință, cu procedura prevazută de Regulamentul de organizare și funcționare a acestei instituții. Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a observat aceste detalii și nu a sesizat Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție pentru abuz în serviciu.

Această sesizare va fi introdusă de Fundația Română de Democrație prin Drept în zilele următoare. Trist este că nici Curtea Constituțională, sesizată pentru a respinge numirea lui Gheorghe Stan la cea mai înaltă funcție la care poate aspira un jurist, nu a reacționat în niciun fel, încuviințând astfel victoria mediocrității la Curtea Constitutională. Dacă până nu demult Curtea Constituțională era domeniul rezervat aproape exclusiv cadrelor universitare de excepție din cadrul facultăților de drept, în prezent o treime din membrii Curții nu au nici măcar un titlu științific.

Fundația Română de Democrație prin Drept a luat decizia de a monitoriza permanent activitatea instanțelor și parchetelor din România și de a aduce la cunostința publicului orice încălcarea a legii și bunelor practici, în vederea creșterii calității actului de justiție. Încă un aspect notabil: Procurorul General a formulat o cerere de revizuire a deciziei de adopție, fapt ce readuce în discuție oportunitatea unei căi extraordinare de atac aflate la dispoziția Procurorului General sau Avocatului Poporului pentru cazurile de încălcare esențială a legii. Ministrul Justiției ar trebui să reia discuțiile pe această importantă temă și să informeze opinia publică despre posibilitățile de a îndrepta o eroare gravă a justiției descoperită dupa epuizarea căilor de atac.

Președinte F.R.D.D.,

Dan HAZAPARU

Reforma justiției un obiectiv prea îndepărtat

Parlamentul European a început săptămâna cu o discuție despre respectarea statului de drept în România. Deocamdată fără consecințe, cu caracter preventiv. De câteva săptămâni voci din ce în ce mai iritate de la Comisia Europeană, de la Parlament dar și din ambasadele și guvernele statelor fondatoare ale Uniunii avertizează Guvernul de la București cu privire la consecințele grave pentru țara noastră ale încălcării principiilor statului de drept, la a căror respectare s-a angajat înainte de aderare.

Ultima dintre aceste voci, ministrul german al justiției, Katarina Barley, candidată a socialiștilor la europarlamentare a condamnat cu fermitate ceea ce face Guvernul român și PSD.

În mod surprinzător, atât grupul parlamentar al socialiștilor europeni cât și grupul parlamentar al liberal-democraților amenință PSD și respectiv ALDE cu excluderea în cazul în care continuă să își mențină aceeași poziție față de justiție și principiile statului de drept. Aceasta după ce Frans Timmermans, cu două luni în urmă la Bruxelles și cu o lună în urmă la București avertizase pe Viorica Dăncilă dar și pe președinții celor două Camere cu privire la riscul activării art.7 din Tratatul de aderare: suspendarea accesului României la fondurile europene.

Tot pe aceeași linie ar trebui să menționăm și întâlnirea pe care ministrul finanțelor a avut-o sâmbătă 13 aprilie 2019 cu reprezentanții agențiilor de rating care amenințau cu scăderea ratingului de țară la categoria instabil.

Și totuși, în acest context, prin vocea vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, Parlamentul României anunță reluarea dezbaterilor pe legislația penală după 1 mai 2019.

De partea cui este adevărul?

În mod cert, un lung șir de procese penale intens mediatizate și încheiate cu arestări, vizând personalități politice importante cum au fost Vasile Blaga, Ludovic Orban, Marian Petrache, Mircea Gutău, C.Popescu Tăriceanu sau magistrați cu vocație spre funcții importante ca George Bălan, Gabriela Bârsan, Liviu Tudose etc. dovedesc că adoptarea unor amendamente la legislația penală este strict necesară.

O reformă penală nu poate fi introdusă ex abrupto, fără o răbdătoare pregătire a opiniei publice și fără atragerea într-un astfel de complicat demers a unor personalități apolitice și cu o credibilitate intactă.

Din păcate PSD și ALDE au lăsat întraga responsabilitate a convingerii opiniei publice românești și europene pe umerii ministrului Tudorel Toader încă de la numirea sa pe 28 februarie 2017. Numai că acesta nu a făcut dovada nici a voinței și nici a capacității de a realiza o astfel de reformă penală: a cerut revocarea detașării tuturor magisraților din Ministerul Justiției și s-a înconjurat de secretari de stat și consilieri mediocri, fără viziune de ansamblu și competențe în domeniul dreptului penal.

În privința capacității sale de a se impune și de a convinge Comisia Europeană, Comisia de la Veneția sau delegațiile care au vizitat România pentru redactarea Raportului privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, nu este cazul să mai discutăm.

Și cu toate acestea, PSD nu a găsit puterea de a identifica o alternativă la Tudorel Toader.

În aceste condiții, Parlamentul României a luat asupra sa dificila sarcină a reformei penale. Numai că înainte de a demara lucrările la modificarea și actualizarea legislației penale, ținând seama cu prioritate de deciziile Curții Constituționale, nu a solicitat nici un fel de sprijin sau consiliere din partea Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția, unor guverne ca ale Germaniei și Olandei care critică frecvent Guvernul de la București și nici al lumii academice și reprezentanților magistraților din țara noastră.

În aceste condiții, credibilitatea externă și internă a unei astfel de acțiuni a fost aproape de zero. Cu certitudine, reacția internă și externă va fi la fel de virulentă și după 1 mai când Parlamentul României va relua lucrările la reforma penală.

Oameni politici, reluați dialogul constructiv, în joc sunt interesele României pe termen mediu și lung! Orice greșeală costă extrem de scump.

Errare humanum est. Perseverare diabolicum.

Dan Hazaparu

Declarația marii trădări naționale în… Anul centenarului

Astăzi, 25 octombrie 2018, cu ocazia Zilei Armatei Române publicăm un material al Col.Dr.(r) Mircea Dogaru, președinte al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate SCMD și membru al FRDD.

 

DECLARAȚIA MARII TRĂDĂRI NAȚIONALE ÎN… ANUL CENTENARULUI

Către toți cetățenii care se mai simt români

Doamnelor și domnilor,

Începută în decembrie 1989, după trei decenii de pregătire intensă, de către „hoții de popoare”, distrugerea totală a României se apropie de final. Încununând eforturile regimului Băsescu, legislația haosului, inițiat în domeniul salarizării și pensiilor de către Lia Olguța Vasilescu, a distrus sistemul militar de apărare, ordine publică și siguranță națională. În maximum 10 zile se va finaliza, printr-o ofensivă fără precedent, decredibilizarea și distrugerea Bisericii Naționale, deja crunt lovită prin „Diversiunea Referendum” (6-7 octombrie a.c.). Obiectivul major a fost enunțat – DISTRUGEREA ROMÂNIEI LA 1 DECEMBRIE 2018.

Pe fondul unor manifestații isterice, extern comandate și executate de spălații pe creier, deja anunțate, obiectivul a fost enunțat la 12 octombrie a.c. la Cluj-Napoca, prin publicarea unei DECLARAȚII A MARII TRĂDĂRI NAȚIONALE, sub semnătura a 23 de cetățeni români (11 de etnie ungurească, 11 de etnie română și un metis) – crearea pe teritoriul României, pentru unguri, a unor teritorii autonome statal.

Cu precizarea că este un rezumat al „Declarației de la Budapesta”, din 1989, v-o redăm integral, ca să vă cunoașteți călăii de Neam și Țară:

 

„ADVERTISEMENT

Multe dintre manifestările dedicate celebrării Centenarului Unirii Transilvaniei cu România, înainte de 2018 și continuând în ultimele luni, au căpătat accente antimaghiare, sporind neînțelegerea în relațiile dintre cele două comunități. Având în vedere simbolismul momentului, adversitățile au potențialul de a învenina atmosfera interetnică, pe timp de generații. Este motivul pentru care noi, semnatarii, am inițiat și susținem următoarea declarație:

Transilvania a fost și poate să devină un spațiu de complementaritate și poate să devină un model de pluralism cultural și religios. Promovarea identităților și tradițiilor care dau specificul Transilvaniei este în folosul și al românilor, și al maghiarilor. Condițiile securității ambelor comunități naționale sunt frontierele stabile și respectarea drepturilor minorităților.

Nu există niciun element care să opună, astăzi, interesele românilor și maghiarilor. Aspirațiile maghiarilor la AUTONOMIE culturală și TERITORIALĂ sunt dezideratele unei mai bune organizări și servesc deci tuturor. Alimentarea confuziei dintre autonomie și independență reflectă uneori neînțelegere, alteori intenția rea a manipulării.

Nu există nimic care să opună, astăzi, interesele României și Ungariei. Conducerile de stat actuale pot sau nu să corespundă idealurilor societăților noastre; pot face ce trebuie sau pot greși și în privința problematicii interetnice. Criticile la adresa lor, venind din interiorul sau din afara țării, nu au de ce să afecteze raporturile pe termen lung dintre cele două popoare. Conducerile sunt oricum schimbătoare, căci venirea și plecarea lor de la putere, la un moment dat, rezultă din chiar natura sistemelor democratice în care trăim.

Maghiarii din această țară sunt cetățeni ai statului român având drepturi egale și inalienabile de a propune modelele de reconstrucție a statului-patrie comun. Distanța luată de ei față de celebrarea Centenarului aduce la lumină o temă fundamentală pentru istoria celor 100 de ani: ce a însemnat veacul care a trecut din perspectiva comunității maghiare? Vorbind în numele ei, liderii politici au semnalat repetat ceea ce cvasitotalitatea maghiarilor percep drept „100 de ani de neîmpliniri”. Or, este firesc să facem din acest an unul de bilanț și să întâmpinăm dezideratele neîmplinite ale minorității, acestea necontravenind intereselor generale, permițându-i să se simtă confortabil în România, deci în propria ei țară.

Centenarul Unirii Transilvaniei cu România oferă românilor și maghiarilor ocazia de a resuscita idealul promis în anul 1918: să fim o patrie a românilor, maghiarilor și a celorlalte minorități constitutive ale unui stat devotat împlinirii aspirațiilor fiecărei comunități. Este un obiectiv care nu poate fi realizat peste noapte. Dar putem transforma acest ideal într-un proiect de țară al anilor ce vin. Apelăm la compatrioții noștri și la autoritățile publice să onoreze Centenarul refuzând incitarea naționalistă și conflictul, favorizând construcția și speranțele.

Semnatarii declarației sunt: Gabriel Andreescu, Tőkés László,  Lucian Nastasă-Kovacs, Szilágyi Zsolt, Marius Tabacu, Bodó Barna, Cristian Sandache, Toró T. Tibor, Radu Raileanu, Bakk Miklós, Sabin Gherman, Dávid László, Ramona Băluțescu, Liviu Antonesei, Eckstein Kovács Péter, Florian Mihalcea, Kolumbán Gábor, Mircea Toma, Molnár Gusztáv, Ovidiu Pecican, Szilágyi Ferenc, Cristian Pîrvulescu, Kincses Előd.”

 

Propunem tuturor membrilor SCMD și aliaților noștri din CNSC, o acțiune concertată și hotărâtă, a adevăratei Societăți civile românești, în JUSTIȚIE.

Honor et patria! Vae victis!

Președintele SCMD

Col. (r) dr. Mircea DOGARU

 

P.S. Vă vom informa în curând despre portalul în limba engleza, „Transylvania NOW” (Transilvania ACUM), lansat săptămâna trecută la Odorheiu Secuiesc, pentru boicotarea manifestărilor legate de 1 Decembrie și susținerea propagandistică a atacurilor ce vor urma la adresa integrității, unității și suveranității României.

În lipsa unei clase politice autentice, propunem relansarea de către SCMD/CNSC a Proiectului „Alternativa Națională”, pentru apărarea României, ca patrie unică, indivizibilă și europeană, a tuturor cetățenilor săi!

Toader explică de ce nu a apărat Executivul de la București

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a scris pe Facebook, că un membru titular al Comisiei de la Veneția nu poate să vorbeasca în numele Guvernului din care face parte, răspunzând în acesta fel criticilor legate de faptul că nu a luat cuvântul în ședință pentru a apăra Executivul de la București.

„Răspuns pentru cei ce nu vor să înțeleagă: un membru titular al Comisiei de la Veneția nu poate să vorbească în numele Guvernului din care, eventual face parte, în caz contrar, ar participa într-o dublă calitate !

PS: mesajul va fi șters peste o oră !”, scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Anterior, Toader scrisese că în Comisia de la Veneția nu au fost discutate prevederile Ordonanței pe legile justitiei, deoarece avizul va fi adoptat în luna decembrie 2018.

(știre preluată de pe site-ul Mediafax – 22 octombrie 2018)

Documentul Comisiei de la Veneția din data de 20 octombrie 2018 care cuprinde Concluziile privind Legile Justiției  din România se poate citi aici:  Document-2018-10-22-comisia-venetia-legile-justitiei.

Iohannis și Helvig puși în dificultate de grupul Coldea

Scandalul protocoalelor a izbucnit în 2015 când generalul Dumbravă a vorbit pentru prima dată de interesul pe care îl prezintă „câmpul tactic” al justiției. Asociațiile profesionale ale magistraților au reacționat prompt, cerând explicații și așteptând retragerea afirmațiilor generalului, probabil cu explicația că a fost o exprimare nefericită. Spre surprinderea opiniei publice, care urmărea acest scandal și care se aștepta ca în <<Intelligence>>-ul românesc să fie cineva mai inteligent decât generalul Dumbravă, SRI nu a dat niciun milimetru înapoi, lăsând să se înțeleagă că cele afirmate în Comunicat sunt 100% adevărate.

Toate serviciile de informații din lume au interese în justiție, numai că nu îndrăznesc să se apropie de organele judiciare decât cu foarte mari precauțiuni și nu recunosc niciodată oficial acest lucru. Când apare un astfel de scandal, totdeauna este găsit un vinovat, care este sacrificat. La noi, probabil, interesele erau prea mari iar grupul Coldea considera bătălia cu justiția definitiv câștigată.

Discuțiile au continuat în 2016, când ministrul justiției era Raluca Prună, dar nu ne puteam aștepta din partea acesteia să ia măsuri împotriva serviciilor de informații câtă vreme tatăl său este general de informații. Nici Comisia care redactează Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în justiție nu a vrut să vadă problema protocoalelor și nici conducerea PSD nu a avut curajul să o abordeze înaintea campanie electorale din decembrie 2016. După instalarea sa, Eduard Hellvig a avut numeroase discuții în staff-ul său despre aceste protocoale dar, de fiecare dată, a fost asigurat că totul este în regulă. Aceleași discuții le-a avut și președintele Iohannis cu colaboratorii săi, care i-au dat aceleași asigurări.

Scandalul a revenit atunci când justiția a admis acțiunea unui cetățean care a sesizat că, în judecarea cauzei sale, a fost victima acestor protocoale. După ce a fost admisă și cauza Cosma, s-a hotărât anularea și desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate de organele judiciare cu serviciile de informații. Dar, în binecunoscutul stil românesc, s-a mers cu jumătăți de măsură. Cazul Augustin Lazăr este elocvent în încercarea de a atenua șocul dării publicității a acestor documente, acesta le-a transmis ministrului justiției, nu direct ci prin CSM, în ciuda faptului că de biroul ministrului îl despart 150m, iar relația sa cu acesta, legal, nu este intemediată de CSM.

PSD a fost, din nou, excesiv de prudent. Nu s-a adresat Comisiei Europene, nu a sesizat Comisia de la Veneția. Din fericire, pentru PSD, Tudorel Toader a cerut evaluarea lui Augustin Lazăr, care, cu siguranță, va fi urmată de revocarea sa. Această revocare va fi un pas important  pentru consolidarea puterii lui Liviu Dragnea.

Dar nu este suficient! Mai trebuie ceva! Și anume ca ministrul justiției să ceară cercetarea disciplinară a președintei ÎCCJ, Cristina Tarcea, pentru declarații politice. Acesta ar fi un pas decisiv pentru câștigarea bătăliei cu justiția de către PSD.

Sunteți gata să vă plătiți datoria către PSD, domnule Toader?

 

Dan Hazaparu

Toader i-a pregătit lovitura de grație lui Dragnea?

La prima vedere s-ar părea că reacția autorităților la protestul violent al diasporei din 10 august a evidențiat viabilitatea mecanismelor de menținere a ordinii ale statului român. În realitate, nu este decât începutul anihilării complete a acestora.

Iată de ce: cele peste doua sute de plângeri formulate de protestatari împotriva jandarmilor vor ajunge pe masa procurorului general Augustin Lazăr, care are multe polițe de plătit actualului guvern și care nu va pregeta o clipă să-și dovedească „independența”. Amenințarea publică transmisă de Toader cu circa 10 zile în urmă, că va face obiectul unei evaluări, este un motiv în plus de mobilizare. Din momentul în care 50-60 de jandarmi vor fi trimiși în judecată pentru purtare abuzivă, niciunul dintre colegii lor nu se mai expune unor astfel de riscuri. Rezultatul: protestatarii vor face cam tot ce vor, iar consecința va fi, în final, căderea Guvernului Dăncilă și sfârșitul guvernării PSD.

O întrebare se impune: de ce mai stă Lazăr procuror general în condițiile în care a încălcat de nenumarate ori statutul magistraților prin expunerea unor poziții politice pe care niciun alt procuror general nu le-a exprimat vreodată. Răspunsul nu poate fi decât îngăduința lui Tudorel Toader, care nu l-a inclus în propunerea de revocare alături de Kovesi. Este doar o neglijență? Categoric, nu. Tudorel Toader a fost numit ministru cu acordul lui Klaus Iohannis și al PNL.

Deși la numire a fost dus de mână de Tăriceanu și Vosganian, ALDE nu l-a asumat, tocmai pentru a-i oferi acea aparentă independență de coaliția de guvernământ. Dar nu și de Klaus Iohannis, cu care a avut mai multe întrevederi și, potrivit surselor de la Cotroceni, în cazul în care va fi obligat să o demită pe Kovesi, va face tot ce depinde de el pentru accelerarea căderii lui Dragnea.

Un prim pas a fost menținerea lui Augustin Lazăr.

Al doilea pas a fost nedenunțarea protocoalelor secrete dintre serviciile de informații și organele de justiție (CSM, ÎCCJ, PICC), nesupunerea lor spre opinie Comisiei de la Veneția, organism din care face parte și a cărui autoritate indiscutabilă ar fi determinat responsabilizarea celor care au conceput și semnat aceste protocoale. PSD a pierdut o ocazie rară de a trece la conducerea jocului politic.

Al treilea pas l-a reprezentat pasivitatea sa în Comisia de la Veneția, pe care nu a informat-o corect și complet asupra situației de la București, lasând-o să dea un cartonaș galben Guvernului din care face parte, în privința legilor Justiției și, cu mare probabilitate, în privința legislației penale.

În sfârșit, neimplicarea sa în opera legislativă, care este cea mai importantă atribuție a Ministrului Justiției, și care a fost lăsată integral pe seama Camerei Deputaților.

Prezența unui ministru tehnocrat în Guvern avea rolul de a asigura imparțialitatea proiectelor legislative inițiate de Guvern și a diminua astfel presiunea publică asupra PSD-ului și a lui Dragnea. Cu multă abilitate, Toader a refuzat categoric să se implice în proiectele legislative (legile Justiției, Codul Penal, Codul de Procedura Penală).

Ce câștiga Toader din acest contrajoc? Aceleași surse de încredere ne spun că i s-a promis postul de ministru al Justiției în viitoarea guvernare PNL-USR. Momentul nu pare a fi prea îndepărtat. Dar de ce Dragnea s-a lăsat cu totul în mâinile lui Toader?

Despre aceasta, într-un articol viitor.

 

Emil B. Georgescu – membru FRDD

(editorial publicat în “Jurnalul Național” – 22 august 2018)

Comisia de la Veneția – arbitru al confruntărilor de pe scena politică românească

În anul 2009, la solicitarea comitetului de afaceri juridice și drepturile omului al Adunării Parlamentare, Comisia de la Veneția a emis un punct de vedere cu privire la “standardele europene privind independența sistemului judiciar”.

Comisia de la Veneția a emis două documente esențiale privind funcționarea sistemului judiciar: unul se referă fără echivoc la independența judecătorilor – CDL-AD (2010) 004, iar altul, evitând termenul “independenţă”, se referă la organele de urmărire penală: CDL-AD (2010) 040 adoptat în sesiunea plenară din 12-13 martie 2010.

O contribuție importantă la elaborarea raportului l-au avut domnul James Hamilton, fost procuror general al Irlandei și fost președinte al Asociației Internaționale a Procurorilor, și doamna Hanna Suchocka, fost ministru al Justiției în Polonia.

Amintim că cei doi, în anul 2014, la invitația Asociației Procurorilor din România, condusă atunci de Constantin Sima, l-au însoțit pe secretarul general al Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, la București, pentru a participa la o masă rotundă cu reprezentanții Parlamentului României și cu asociațiile profesionale ale magistraților pe tema independenței justiției și poziției constituționale a procurorilor. În decembrie 2016, Fundația Română pentru Democrație prin Drept și Asociația Procurorilor din România au obținut acordul Comisiei de la Veneția pentru a participa la București la o conferință privind statutul procurorilor, organizată de Ministerul Public. Conferința nu a mai avut loc, întrucât procurorul general Augustin Lazăr a declarat că nu dorește să deschidă Cutia Pandorei.

Iată că, azi, Cutia Pandorei s-a deschis fără voia lui Augustin Lazăr: Comisia a fost invitată de președintele României să își exprime punctul de vedere cu privire la modificările efectuate în Parlamentul României asupra legilor Justiției.

Trebuie să precizăm un lucru: Comisia de la Veneția nu rezolvă probleme litigioase, ci exprimă puncte de vedere, recomandări, avize argumentate, elaborate de personalități remarcabile din domeniul dreptului care dezvoltă marile principii ale democrației prin drept. Recomandările nu au caracter obligatoriu, dar începând cu 1991, anul înființării Comisiei de la Veneția, niciun stat nu și-a permis să le ignore.

Temerile pentru care președintele a solicitat aceste consultări au în vedere introducerea unui control politic asupra procurorilor, care ar diminua capacitatea acestora de combatere a corupției și marii criminalităţi. Mai exact, numirea și revocarea procurorilor generali, a adjuncților acestora, a șefilor de direcții și adjuncților lor nu se dorește a fi controlată de ministrul Justiției, considerat organ politic. Organ politic este însă și președintele României, care a candidat pe listele unui partid politic și care, chiar dacă ulterior a demisionat din acest partid, în toate luările sale de poziții publice s-a situat exclusiv de partea Opoziției.

Modificarea legilor Justiției nu a adus schimbări în statutul procurorului, ci doar nuanțări care nu afectează independența acestuia. Una dintre aceste nuanțări este înfiinţarea unei secții de urmărire penală în cazul faptelor săvârșite de magistrați, cu scopul de a diminua controlul Direcției Naționale Anticorupție asupra judecătorilor. De altfel, asupra excesului de putere a unor parchete avertizează Comisia de la Veneția în paragraful 72 al documentului amintit: “…Comisia de la Veneția a criticat uneori puterile excesive ale parchetelor. În sistemul sovietic, parchetul era un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească și, în câteva state, încă există rămășițe ale acestui sistem. Există riscul ca un parchet ultraputernic să devină o autoritate distinctă, fără niciun fel de responsabilitate”.

Oare modificările legislației penale în ultima perioadă nu vizează tocmai acest exces de putere? Credem că răspunsul este afirmativ.

În ceea ce privește numirile politice, unul dintre anteproiectele elaborate de Parlament propunea eliminarea totală a ministrului, ca organ care face propunerile, urmând că acestea să fie efectuate în urma unei proceduri publice de Consiliul Superior al Magistraturii. În mod surprinzător, cei care s-au opus au fost partidele care nu sprijină arcul guvernamental, un număr de organizații non-guvernamentale și președintele. Dar cel mai vehement s-a opus Consiliul Superior al Magistraturii!

O altă problemă care credem că va face obiectul discuției este răspunderea magistraților. Președintele și Opoziția nu doresc să deschidă o discuție pe această temă, dar coaliția de guvernământ susține hotărât acest punct în condițiile valului de achitări pronunțate în ultima vreme în cele mai importante dosare ale DNA.

În toată lumea, răspunderea magistraților pentru reaua-credință și grava neglijență este indiscutabilă. Cât privește independența procurorilor, aceasta a fost explicată corect și complet de raportul privind organele de urmărire penală. CDL-AD (2010) 040:

“84 …Separaţia puterilor și dreptul la un proces echitabil sunt de neconceput fără judecători independenți. Acest lucru este însă mai puțin evident în cazul procurorilor, mai ales în lumina unei diversități de sisteme ce variază de la independență la o deplină înglobare în puterea executivă”;

“85 «Independenţa procurorilor» nu are aceeaşi natură ca şi independenţa judecătorilor. Deşi există o tendinţă generală de a acorda o mai mare independenţă organelor de urmărire penală, nu există un standard comun care să fie invocat. Independenţa sau autonomia nu sunt un scop în sine şi ar trebui justificate în fiecare caz în parte prin referire la obiectivele care se doresc a fi atinse”.

Obiectivul, în cazul nostru, nu poate fi decât garantarea funcţionării principiilor statului de drept, prin eliminarea oricărui abuz. Credem că, din această perspectivă, vor fi purtate discuţii şi cu privire la protocoalele încheiate de CSM, instanţe şi parchete cu serviciile de informaţii, dar şi cu privire la revocarea procurorului-şef DNA. Principiile statului de drept sunt aceleaşi pentru toţi.

 

Dan Hazaparu

(publicat in “Jurnalul National” – 11 iunie 2018)

Curtea Constitutionala, in dificultate?

Pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind revocarea procurorului sef al DNA a scindat lumea politica din Romania in doua tabere ireconciliabile.

Cea mai agresiva dintre ele este cea care considera ca presedintele pierde atributii esentiale pentru functionarea statului.

Fara sa invete ceva din atitudinea rezervata pe care au manifestat-o de aceasta data Comisia Europeana, ambasadele si presa straina, tabara pro-prezidentiala se organizeaza metodic mobilizand plutoane de asa-zise O.N.G-uri si lanseaza atacuri dure la adresa presedintelui si judecatorilor Curtii Constitutionale.

Nu mi-am propus sa justific decizia Curtii, care nu avea la dispozitie decat doua solutii: sa admita sau sa respinga sesizarea controversatului ministru al justitiei.

De la orice instanta din lume, una dintre parti pleaca nemultumita, fara ca a doua zi sa se incerce atacarea, discreditarea, desfiintarea instantei si a judecatorilor ei.

Ceea ce ma surprinde in mod neplacut, este ca am inceput cu totii sa ne obisnuim cu agresivitatea sustinatorilor dreptei, iar reactia noastra este slaba sau lipseste cu desavarsire.

Fata de atacurile la adresa Curtii Constitutionale, buna sau mai putin buna, asa cum este, dar care s-a dovedit  un angrenaj sine qua non al statului democratic, presa noastra, scrisa si vorbita, s-a dovedit ingaduitoare, blanda, toleranta asa cum procedeaza, cu ocazia confruntarilor sportive, cu unele declaratii excesive ale unor antrenori mai liberi in exprimare.

Nu, aici nu suntem pe stadion, ne aflam in viata reala si conventia sociala, care ne obliga pe toti sa avem o conduita normala, trebuie sa ne faca sa intelegem si sa acceptam deciziile Curtii Constitutionale ca atare, asa cum am procedat si in 2012, cand peste 7 milioane de romani au fost nemultumiti.

Circa 50 de state din Europa dar si din America de Sud, Asia si Africa participa la reuniunile trimestriale ale Comisiei de la Venetia si accepta deciziile curtilor lor constitutionale ca fiind ultimul cuvant al statului de drept. Intre ele, si Romania. Vrem sa iesim din nou din rand?

 

Dan Hazaparu

Tudorel Toader, victima propriei duplicități!

Tudorel Toader nu a crezut niciodată că va ajunge în situația fără ieșire de a face opțiunea cu, sau fără Kovesi. Pentru că dacă ar fi crezut, s-ar fi pregătit începând cu luna martie a anului trecut, când a declarat că va monitoriza neîncetat activitatea DNA.
​ Dar, în definitiv, de ce a produs atâta dezamăgire, în ambele tabere, prestația ministrului justiției?
​ Gruparea pro DNA este dezamăgită că ministrul justiției, apreciat de toți ca fiind necontrolabil de către Liviu Dragnea, nu a găsit o soluție pentru a evita decizia out-Kovesi.
​ Gruparea pro PSD-ALDE este nemulțumită că Raportul nu este redactat în termeni categorici și convingători, că lasă loc posibilității de respingere a propunerii de revocare.
​ Dezamăgirile sunt mari, pe măsura așteptărilor: Mihai Gadea, care încă îl consideră “eminent profesor”, Răzvan Savaliuc, care încă îl consideră “onest” și chiar Klaus Iohannis, care încă îl consideră “remarcabil profesionist”, așteptau cu totul altceva.
​ Raportul începe cu o afirmație basesciană, că justiția trebuie să fie bună și nu rea, după care, cu același aer de copil nevinovat care recită o poezie pe scena Grădiniței din comuna natală, evocă absolvirea facultății ca șef de promoție al unei serii de 30 de studenți la Iași și opțiunea pentru funcția de procuror “care este o demnitate absolut respectabilă dacă este exercitată cu bună-credinta”. Un asemenea debut ar trezi interesul oricărui profesor de psihiatrie, dar să continuăm analiza succintă a raportului.
​ Primele șapte puncte ale raportului reiau problemele legate de adoptarea de către Guvern a OUG 13/2017 și conflictele de natură constituțională provocate de DNA prin anchetarea miniștrilor, secretarilor de stat și premierului, implicați în adoptarea acesteia. A fost într-adevăr o încălcare gravă care a produs o tulburare însemnată activității Guvernului, dar această abatere a fost analizată în raportul ministrului justiției din 22 martie 2017 când a considerat inoportună revocarea șefei DNA. În ceea ce privește secretarii de stat, despre care recunoaște că au fost anchetați fără motiv de DNA, ministrul justiției omite să completeze că după epuizarea acestui scandal a refuzat să îi reprimească, ceea ce ar fi însemnat o compensație pentru deficitul de imagine pe care l-au suportat. Oricum, o abatere disciplinară chiar gravă, a șefei DNA, n-ar mai putea fi invocată la trecerea a mai mult de un an de la data săvârșirii acesteia.
​ Comportamentul excesiv de autoritar, implicarea în anchetele altor procurori și prioritizarea soluționării dosarelor cu impact mediatic prevăzute la punctele 8,9 și 10 sunt aspecte care au fost avute în vedere în raportul inspecției judiciare din septembrie 2017 a cărui valorificare a fost întârziata excesiv și nejustificat de ministrul justiției și care evidențiază, în adevăr, un stil de management neadecvat unui șef al unei instituții judiciare de acest nivel.
​ Numai că, raportul inspecției judiciare a fost adoptat la paritate, trei voturi pentru și trei voturi contra, urmând ca ministrul să ceară verificări suplimentare sau să-l efectueze prin procurori anume desemnați, potrivit legii, ceea ce nu a mai făcut.
​ Contestarea actelor și activității Curții Constituționale, contestarea autorității actelor Parlamentului precum și criticile vehemente vehiculate cu privire la unele propuneri de modificare legislativă la care se face referire în cuprinsul punctelor 11,12,13 sunt acceptate într-un stat democratic, dacă ele nu produc o tulburare a funcționării acestor autorități.
​ Înțelegerea greșită a locului și rolului procurorului, precum și încercarea de a obține condamnări cu orice preț, prevăzute la punctele 14 și 15, pot fi întâlnite în activitatea instituțiilor judiciare din orice stat membru al Uniunii Europene iar creșterea numărului de achitări și lipsa de implicare în eliminarea comportamentelor abuzive (punctele 16,17) implică și activitatea ministrului justiției în calitate de șef al Ministerului Public, dar și activitatea procurorului general, despre care ministrul nu suflă o vorba și care ar fi trebuit să facă obiectul revocării odată cu șefa DNA.
​ Ultimele trei puncte (18,19,20) se referă într-adevăr la situații foarte grave care necesită toată atenția, pentru ca dacă sunt adevărate, aceste fapte constituie infracțiuni pentru care cei vinovați trebuie să primească pedepse grele. Numai că, aceste fapte trebuiau constatate oficial de inspecția judiciară sau de procurori anume desemnați de ministrul justiției, care nu s-a arătat prea dornic să o facă. A nu face vorbire despre cauzele grave a căror rezolvare opinia publică o așteaptă de multă vreme (EADS, spre exemplu), a invoca doar într-o paranteză cazul Microsoft, în care s-au pierdut sute de milioane de dolari, a nu spune nimic despre dosarele unor oameni care și-au dat demisia din toate funcțiile ocupate și care așteaptă de doi sau trei ani soluționarea acestora (cum este cazul fostului procuror general Tiberiu Nițu), a nu vorbi despre oameni politici care au fost înlăturați din funcții ca urmare a deschiderii unor dosare după care au fost achitați fără ca cineva să le ceară scuze și fără a-și primi înapoi funcțiile din care au fost înlăturați abuziv înseamnă într-adevăr un “raport confuz”.
​ Dar cel mai confuz lucru în activitatea ministrului justiției este că deși s-a întâlnit în luna martie 2017 cu Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, din poziția sa de ministru tehnocrat, adică aflat în afara coaliției PSD-ALDE, nu a reușit să-l convingă nici pe el și nici pe ceilalți membri ai Comisiei Europene, de-a lungul unui an întreg despre ceea ce se întâmplă, de fapt, la DNA. Iar acest lucru afectează credibilitatea externă a României.

Dan Hazaparu